1 Şubat 2010 Pazartesi

Moto GP İngiltere 2008

Rossi istediğini aldı
Donington Park’ta ikinci olan Rossi, en yakın rakibi Pedrosa’nın önünde yarışı bitirip puan farkını 11’e çıkardı

“Kazanamıyorsan ikinci ol.” Bu ifade 5 kez Moto GP şampiyonu olan Valentino Rossi’nin yıllardır en iyi uyguladığı şeylerden biri. Eğer en hızlı olamıyorsan, geri kalanlar arasındaki en hızlı olabilmek...

Pazar günü İngiltere’nin ünlü Donington Park pistinde de bu düşünce ile piste çıkan bir Rossi izledik. Sıralama turlarındaki elde edilen ikincilik, Stoner’ın çok hızlı olacağının bir kanıtı gibiydi. Üstelik aradaki 0.6 sn’lik fark oldukça fazlaydı. Rossi eğer kalkışta Desmosedici’yi geçebilirse bile şansının zor olacağını biliyordu. Aynı şey Stoner için de geçerliydi. O, geçen sezon tam 11 yarış kazanmış, kazanmak için küçük bir fırsat eline geçse bunu sonuna kadar kullanan bir yarışçıydı. Galibiyet kokusunu almış bunun için iyi bir avantaj elde ettiğini biliyordu. Ayrıca pol pozisyonu avantajını yarış galibiyetine çevirebilirse şampiyonada da daha iddialı bir hale gelebilirdi.

Şampiyona üçüncüsü Pedrosa’nın dokuzuncu sıradan yarışa başlayacak olması Rossi ve Stoner ikilisinin işine yarıyacak gibi görünse de, Pedrosa bunun aksini kanıtladı. İspanyol pilot iyi bir çıkışla yine podyum için savaşacağını açık açık belirtti.
Ancak ön tarafta Stoner ve Desmosedici bu ikili için fazla hızlıydı. Rahat bir şekilde farkı açmaya başlayan Avustralya’lı, yarışın ortalarına doğru rakiplerine mesajı vermişti: Artık galibiyeti unutmaları gerekiyordu.

Rossi’de bunu anlamış ve kendini yerini korumaya konsantre etmişti. Nitekim, ensesinde hissettiği Pedrosa, ikincilik için kendisini sıkıştırmaya başlamıştı. Güzel ve oldukça centilmen bir mücadele için giren ikiliden Pedrosa, Rossi üzerinde özellikle düzlüklerde üstünlük kuruyordu. Ancak virajlara gelindiğinde Rossi’nin lastik tercihinin daha iyi bir iş çıkardığını gördük. Önde orta sertlikte, arkadaysa sert hamuru tercih eden İtalyan, apekslerde ön tarafta elde ettiği üstün yol tutuş sayesinde Honda’yı alt ediyordu.

Pedrosa herşeye rağmen bir ara rakibini geçmeyi başarmış olsa da viraj çıkışında fazla dışarı açılarak tekrar geçildi. Yarışın sonlarına doğru baskısını azaltan İspanyol, üçüncülüğe razı bir görüntü çizdi. Bu, İspanyol pilotun daha önceki yarışlarında da dikkat ettiğimiz bir nokta. O, geçmeyi başaramazsa temposunu azaltıp olduğu yerde yarışı bitirmeye odaklanıyor. Rossi gibi son viraja kadar zorlayıp, risk almak ona göre bir iş değil.

Son yarışlarda iyi bir çıkış yakalayan Colin Edwards’dan yine başarılı bir yarış izledik. Sıralamalarda Hayden’ın ardından beşinci sırayı elde eden Amerikalı, iyi bir çıkış yaptı ve hızlı bir tempo tutturmayı başardı. Kolay bir şekilde Repsol Honda pilotu, vatandaşı Hayden’ı geride bırakan Edwards, öndekilerin temposuna ayak uyduramasa da geri kalanlardan daha hızlıydı. Bu ABD’li pilotun ilk beş içinde derece elde ettiği üst üste dördüncü, sezonda ise toplamda beşinci yarışıydı. Takım arkadaşı James Toseland’ın ise elde ettiği en iyi derece altıncılık olarak görünürken, Edwards’ın Fransa’da bir de kürsü derecesi var.

Yarışın bir diğer dikkat çeken ismi de Lorenzo’ydu. Sezona çok iyi bir başlangıç yapan İspanyol, geçirdiği kazalar ve sakatlıklar nedeniyle İtalya ve Katalunya’da puan alamadı ve şampiyonluk yarışından biraz olsun uzaklaştı. Ancak İngiltere’deki hızı, genç pilotun eski formunu yakın zamanda yeniden elde edeceğini gösteriyor. Sıralamalarda on yedinci olup gridin en arka srasından yarışa başlayan 48 numara, damalı bayrak sallandığında altıcı olarak yarışta en büyük yükselişi yapan pilot olarak görünüyordu. Eğer yarışın bitmesine birkaç tur daha olsaydı Dovizioza’yı geçmek için yeterli zamanı olacaktı. Lorenzo sezonun bundan sonraki yarışlarında şampiyonluk için savaşmaya devam edecek gibi görünüyor. İki yarışta 0 puan alan pilot hâlâ sıralamada 104 puan ile, Stoner’ın sadece 7 puan gerisinde dördüncü sırada yer alıyor. Onun ihtiyacı olan şey bunun gibi güçlü yarışlar çıkararak mental olarak biraz daha güçlenmek olmalı.

Rossi, galip gelemediği bir yarışta elinden gelenin en iyisini yaparak şampiyona için çok önemli bir ikincilik elde etti. Bu haftasonunda önemli olan galip gelmek değil, Pedrosa’nın önünde yarışı noktalamaktı. Bir kez daha en yakın rakibinin gerisinde kalmaktan kurtulamayan Pedrosa’nın ise hedefi daha zor: Hem galibiyetler elde etmek hem de Rossi’yi geride bırakmak.

Bunu şu ana kadar başaran çok az pilot var. Ama imkânsız değil...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder