1 Şubat 2010 Pazartesi

F1 Brezilya GP 2008

Fantastik finiş
2008 sezonu oldukça heyecanlıydı. Ancak final yarışının son 10 dakikası tam anlamıyla spekteküler ve sıradışıydı. Damalı bayrağı geçen şampiyon yaklaşık 30 saniye sonra unvanını kaptırdı

Brezilya GP’si hakkındaki yazımda sizlere yarışın Cuma ya da Cumartesi antrenmanlarından ya da sıralamalarından bahsetmeyeceğim. Bence bu yarışta konuşulması gereken tek şey son 10 dakikada herşeyi değiştiren yağmurdu.

Saat 14.55 Brezilya Interlagos Pisti
Herşey gayet iyi gözüküyor, pist kuru, hava sıcaklığı makul. Birazdan start verilecek ve sezonun son yarışı başlayacak. Mekanikerler yavaş yavaş pisti boşaltmaya başladılar bile...

Saat 15.00
Bardaktan boşanırcasına yağmaya başlayan yağmur, pist üzerinde yaklaşık 5 mm’lik yağmur seviyesi, göz gözü görmüyor... Mekanikerler yağmur lastiklerini getiriyorlar ve start 10 dakika erteleniyor. Görebildiğimiz tek şey Hamilton’ın el hareketiyle anlatmak istediği: Her şey yolunda...

Saat 15.10
Start veriliyor ve sorunsuz bir başlangıçla birlikte tüm pilotlar tarihi yarışa başlıyor. Yaklaşık 15 dakika sonra hepsi kuru zemin lastikleri için pite girecekler, çünkü tur attıkça pist kuruyor. Yağmur mu? Çoktan durdu...

Saat 16.10
Herkes kuru zemin lastikleriyle devam ediyor, yarış bu bölümde biraz monotonlaştı. Massa kolay şekilde liderlikteki yerini koruyor, Vettel hafif otomobiliyle ikinci sırada, Alonso erken pite girdiği için üçüncülükteki yerinde rahat. Raikkonen ise dördüncü sırada ve Vettel’in pite girmesini bekliyor çünkü elde edeceği üçüncülükle şampiyonada Kubica’nın elinden üçüncülüğü alacak.

Hamilton rahat bir şekilde beşinci sırada, kendini zorlamıyor, ne de olsa Mercedes motoru ikinci yarışını çıkarıyor ve görünürde kendisine atak yapan biri yok. Sadece kalan turları bitir ve eve şampiyon olarak dön. Kolay gibi gözüküyor değil mi?
Birazdan Formula 1’de şampiyon olmanın ne kadar zor olduğunu görecek. Interlagos’un herkese bir süprizi var. Brezilya’nın yağmur tanrıları, Brezilya’lı Massa’nın şampiyon olmasını istiyor ve bunun için elinden geleni yapacaklar.

Saat 16.32
Nico Rosberg’in telsizini dinliyoruz: “Nico 10 dakika içinde yağmur bekleniyor. Pistte bir damla bile yağmur görürsen haber ver.”
Fernando Alonso’ya da buna benzer bir uyarı geliyor: “Fernando, tahminen 10 dakika içinde çok şiddetli yağmur bekleniyor. Tetikte ol ve pist durumunu haber ver.”

Saat 16.38
Fernando Alonso: “Üçüncü viraj biraz ıslak, bunun dışında sorun yok.”
“Tamam Fernando pite giren bir BMW var, ona bakıp durumu değerlendireceğiz.”
BMW’den Heidfeld, yağmur lastikleri için ilk pite giren isimlerden biriydi.

Saat 16.39
Vettel, Hamilton’a yetişti ve atak yapacak uygun bir yer kolluyor. Kimse İngiliz’in direneceğini beklemiyor çünkü bu esnada dördüncü sırada ve geçilse de şampiyon olabiliyor, üstelik altıncı sırada takım arkadaşı Kovalainen var, yani oldukça rahat. Kovalainen’i ise Timo Glock izliyor, Toyota takımı birazdan kuru zemin lastikleriyle yoluna devam etme kararı verecek. Bu, 2008 Formula 1 Dünya Şampiyonunun kimin olacağını etkileyen bir karar.

Saat 16.40
“Fernando hemen pite gel, yağmur lastiklerini takacağız”
Bu esnada yağmur çok şiddetlendi ve Toyota pilotları dışında herkes pite yönelip yağmur lastiklerini takıyor. Yarışın bitimine sadece dört tur kaldı ve yapılan hataların telafisi yok.

Massa, Raikkonen, Alonso, Hamilton ve Vettel sırayla pite giriyorlar. Pit çıkışı çok önemli, lastiklerin performansı çok kritik bir rol oynuyor. Eğer Hamilton istediği yol tutuşu elde edemeyip sıra kaybederse şampiyonluk gidebilir.

Saat 16.41
Massa artık birinciliği garantilemiş gibi, yapacağı pek bir şey yok. Sadece F2008’in koltuğunda Hamilton’a birşeyler olmasını bekleyecek. Artık son iki tura girdi. İngiliz şu anda beşinci sırada yarışı sürdürüyor çünkü Toyota’dan Glock pite girmediği için dördüncü sıraya çıktı. Ancak ardındaki Vettel çok istekli ve daha hızlı olduğu belli.

Hamilton çok yavaş ve otomobili kayıyor, önde tur bindireceği pilotlara yetişti ve trafiğe takıldı. Bir sağ virajda Hamilton apeksi kaçırıyor ve Vettel boşluğu dolduruyor. Artık Alman pilot beşinci sırada ve böylece Hamilton’ı da altıncılığa itmiş oldu. Bu sonuç İngiliz’in şampiyonluğu bir kez daha kaçırması anlamına geliyor.

Saat 16.43
Massa son tura girdi, yavaş yavaş dünya şampiyonluğuna doğru ilerliyor, rüyası gerçek olmak üzere: Brezilya’da kendi seyircisi önünde şampiyonluğu elde etmek. Bunun için önünde 3 kilometre kaldı, sonra 2, 1 ve son metreler...

McLaren telsizi: “Lewis, şampiyonluk için Vettel’i geçmen lazım...”
Hamilton hâlâ altıncı durumda ve Vettel’e yetişmek için elinden geleni yapıyor ama nafile. Ferrari motoru ve Toro Rosso hızlı.
Olmuyor, olmuyor, istediği hızı yakalayamadı. Olanlara inanamıyor, bir kez daha şampiyonluk ellerinin arasından kaydı, böyle olmamalıydı, bu şekilde kaybetmemeliydi. Herşeye rağmen sakinliğini korumayı başarıyor.

Saat 16.44 :11
Massa finiş çizgisini geçiyor, şu an için dünya şampiyonu. Bu bir mucize, tıpkı geçen sezon takım arkadaşı Raikkonen’in başına gelenler gibi. Yoksa gerçekten tarih tekerrürden ibaret mi?

Ancak telsizden çılgın bağırışlar gelmiyor, bizler sadece televizyon ekranlarından Ferrari garajındaki büyük sevinci görebiliyoruz. Massa “Acaba neyi bekliyorlar, bir sorun mu var?” diye düşünüyor.

Evet, bir sorun var ve adı Timo Glock. Alman pilotun finişi dördüncü sırada geçmesi için önünde sadece bir viraj var ama ortada yol tutuş adına hiçbirşey yok.
Toyota telsizi “Vettel seni geçmek üzere, konsantre ol ve finişe gel”
Kuru zemin lastikleri zemindeki suyla baş edemiyor, TF108 adeta bir bot gibi suyun üzerinde ilerliyor. Glock’un çabaları boşa, apeksi çoktan kaçırdı, artık önemli olan sadece finişe ulaşabilmek. Son virajın o noktasına herhalde bütün haftasonu tek bir otomobil bile değmemişti.

Saat 16.44:30
Ve beklenen oluyor; Vettel Glock’un yanından geçiyor. Asıl önemli olansa Hamilton’ın da Vettel’i izlemesi. İngiliz son virajda Glock’u geçerken neler olup bittiğinden habersiz. Sadece sağ tarafında silüet olarak bir otomobil gördü. Bunun kim olduğunu, kaçıncı durumda olduğunu, tur bindirip bindirmediğini bilmiyor. Bunun şampiyonluk anlamına geldiğinden habersiz...

Saat 16.44:50
Hamilton çizgiyi geçerken adı beşinci sırada görünüyor. Ferrari garajındaki o çılgın gürültü bir anda eriyor. Ortalık adeta bomba düşmüş gibi sessiz bir hale geliyor. Artık şampiyon değiller, şampiyonun adı Hamilton.

Massa’nın şampiyonluğu sadece 38.9 saniye sürdü. Telsizden üzücü haber geliyor: “Hamilton beşinci görünüyor, yani şampiyon oldu. Üzgünüz.”

Saat 16.46
Hamilton’ı dinliyoruz: “Kazandım mı? Kazandım mı!?”
Cevap geliyor: “Evet Lewis şu anda Dünya Şampiyonusun!”
Nasıl olduğundan bile haberdar değildi, sadece önündeki otomobili geçmeye odaklanmıştı ama başka bir rakibini geçerek şampiyonluğa ulaştı. Hem de son yarışın, son turunun, son virajında... Tarihte hiç kimse, hiç bir seyirci, hiç bir pilot böyle, hiç bir medya mensubı böyle bir olaya tanıklık etmemişti. Dünyada hiç bir pilot 23 yaşında şampiyon olmamıştı...

Dünyanın en genç dünya şampiyonu Hamilton, çocukluk hayallerine ulaşırken, Massa’nın gözyaşları Ferrari’deki hayal kırıklığını anlatmaya yetiyordu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder